måndag 24 december 2007

Gulasch

Ett sista julklappsrecept till den hulda modern. Ännu ett recept snott från Allt om Mat (jag har tolv årgångar, klart det blir ett och annat recept därifrån), den här gången ett inskickat läsarrecept på ungersk gulasch. Läsaren som skickat in receptet är ursprungligen från Ungern så det känns ju hyfsat genuint. Otroligt gott är det hursomhelst och synnerligen lite jobb.

1 kilo gul lök
3 msk smör
1,3 kilo fläskkarré med ben
2 msk paprikapulver
1 1/2 msk starkt paprikapulver
4-5 dl vatten
2 tsk salt
1 burk surkål (800 g)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar

1. Hacka löken
2. Fräs löken i smör i en gryta och låt koka på svag värme under lock i två timmar. Jo, det står rätt, två timmar ska det vara.
3. Trimma köttet och skär i bitar
4. Rör ner paprikapulver, kött, ben, vatten och salt i löken och koka ytterligare 30 minuter
5. Under tiden: koka surkålen i buljong en halvtimme, häll av buljongen
6. Blanda ner surkålen i grytan
7. Servera bröd till

Ibland gör vi gulaschen med märgpipa eller högrev, då låter vi löken koka en halvtimme, kör ner köttet och så får det koka två timmar till.

Inga kommentarer: