Vore det inte gott att köra något i röken idag? Eller ska vi kanske göra korv? Eller så kombinerar vi det och röker korv? Men det låter ju idealiskt!
1 kg älgkött
0,5 kg späck
1,5 msk svartpeppar
1 msk salt
2 tsk korianderfrön
1 msk senapsfrön, jag tog hälften gula och hälften bruna
4 vitlöksklyftor
1 dl rött vin
1 msk Worcestershiresås (fast det hade vi inte, jag tog hemmagjord bbq-sås)
1 dl valnötter
1. Skär älgköttet i kuber, ca 3x3 centimeter. Det är bra om köttet är riktigt kallt, gärna halvfruset
2. Mortla svartpeppar, koriander och senapsfrön
3. Blanda kött, kryddor, salt, vitlök, rött vin och sås
4. Kör blandningen i köttkvarn genom hålskiva med grövre hål, sätt in färsen i kylskåpet, gör rent kvarnen
5. Kör späcket i köttkvarn genom hålskiva med lite mindre hål
6. Finhacka valnötterna
7. Blanda köttfärs, späck och nötter.
8. Stoppa i fjälster
9. Kör i varmrök som håller 80-90 grader cirka 1,5 timme tills innertemperaturen på korven är runt 70 grader (och mannen vill påpeka att det faktiskt är han som är rökmästaren i familjen, ja, ja, så är det, vi håller på könsrollerna här, mannen står vid grillen)
Och vad serverar man till korven? Råraka? Potatismos? Knödel? Ja, knödel! Och då är ju tillbehöret självskrivet: surkål.
Åh, så gott. Och så en weissbier till. Ååååh så gott.
Mycket kött
21 timmar sedan
4 kommentarer:
Korven ser väldigt fin ut! Har ni en egen rök alltså? Hur funkar sådana?
Vi har en Weber Smokey Mountain Cooker, eller Weber Bullet som de kallas pga formen. Vi ville börja med riktig barbeque för något år sedan, mannen var helt inställd på en lokomotiv-grill men så hittade vi sajten som finns i länken ovan och blev omvända, kolla in den, det är en kille som driver den själv och han har små instruktionsfilmer för allt; hur man monterar den, hur man tänder, hur man förbereder sina revbensspjäll etc etc. Helt otroligt.
Det är alltså en vertikal varmrök för "riktigt" barbeque som man eldar briketter i och lägger på trästycken som ger röken, temperatur regleras med fyra ventiler, i mitten sitter ett vattenfat som jämnar ut temperaturen. Det krävs lite meckande med ventilerna under grilltiden för att hålla temperaturen stadig (oftast håller vi oss runt 90-100 grader) och det tar sin tid men resultatet blir enormt bra. Tunna revbensspjäll är en favorit, det tar 4-5 timmar och de blir så möra att köttet nästan ramlar av dem. Hel laxsida blir också vansinnigt bra. Vi har testat allt möjligt (rökt julskinka börjar bli tradition) och det enda vi tyckt blev sådär var hel kalkon.
Hejsan,
Undrar bara vart man får tag på fjälster?
Schyssta fjälster finns till exempel hos G Nilsson Livs i Hötorgshallen och jag har även köpt hos La Gazelle även om de säger att de inte säljer dem ("men ok då, bara för dig då"). Ute i förorten där vi bor finns det dessutom fjälster i var och varannan invandrarbutik, fast då är det oftast lite grövre varianter, de bästa vi köpt har varit dem från Nilsson Livs.
På nätet har jag sett att det finns på http://www.nimaab.se/ om man letar sig fram under Fritid - Jakt... och sedan vidare under Sprutor - Saltning - Rökar, har dock inte testat dem själv.
Skicka en kommentar